dinsdag 3 april 2012

Middeleeuwse spoedklus !!

Afgelopen vrijdag vermeldde ik al dat zoon en ik op zoek gingen naar 100 % wollen stof om een nieuwe Middeleeuwse outfit voor hem te maken. Nou, zoals wij vreesden was dat nog niet zo simpel. Op het moment liggen natuurlijk de voorjaars-stoffen in de winkels en alle winterstoffen zijn opgeruimd in magazijnen ver weg! Gelukkig kwamen wij na veel zoeken bij Böttger in Alkmaar terecht, een niet zo grote, goed gesorteerde winkel met, heel belangrijk een magazijn boven het pand. Een aardige oudere dame is voor ons vele malen het houten laddertje naar zolder opgeklommen om met diverse rollen stof weer beneden te verschijnen. Helaas was de stof, of gemeleerd of te dun of niet de juiste kleur want tja in de Middeleeuwen moest je het ook doen met waar de marskramer die week mee langs kwam dus basiskleuren en alleen wol of linnen in die tijd (15 eeuw). Zij beloofde nog eens goed op zolder te zoeken want zij had wel enig idee van wat wij zochten dus gisteren terug naar Alkmaar. Waar zij wederom het laddertje beklom en toen weer beneden kwam met .....gemeleerde stof, o jee daar vervloog onze hoop!! Maar gelukkig toog zij nogmaals naar boven en verscheen toen met prachtige donkergroene wol, wij blij, dame blij, na vele bedankjes snel naar huis......

De broek bestaat uit een buiten en een binnenbroek(lekker warm ;-) En de pijp bestaat uit 1 beendeel met een tussenstuk.
De eerste keer dat ik er een maakte heb ik mij echt sufgepuzzeld!

Zijn vest zit al voor een groot deel in elkaar.

 Dit wordt de derde outfit die ik maak omdat zoonlief door medicijngebruik 40 kilo aankwam en nu op wilskracht weer even zoveel is afgevallen. Maar wat moet hij met zo'n pak hoor ik jullie denken nu hij is al jaren lid van De compagnie van Brederode en is een heuse Middeleeuwse ridder/boogschutter/tingieter. Van april tot oktober zijn er vele Middeleeuwse evenementen waar zij hun tentenkamp opslaan en een aantal dagen helemaal terug in de tijd gaan, zo realistisch mogelijk. Van de week wijd ik daar nog een blogje aan met wat mooie foto's. Hierbij nog een mooi plaatje van onze ridder, helaas is zijn outfit niet te zien want die zit onder al dat ijzer, alle harnas-delen heeft hij in Tjechië laten maken.

Zijn pak bestaat uit een lange linnen kiel/hemd wat vroeger tussen de benen werd geslagen als soort van ondergoed, daarover een wollen vest zonder mouwen en een wollen broek met klep aan de voorkant. Leren laarsjes en een kapertje van linnen op het hoofd met eventueel een wollen mutsje. Dit was de allerdaagse outfit.
Een ridder draagt vervolgens een gambeson( dat is een met schapewol gevulde soort jas) en daarover een maliënkolder van allemaal ijzeren ringetjes deze zijn beide ter bescherming tegen stoot- en snij wapens en daar overheen nog eens been/arm/schouder platen en een kuras(borstplaat). Aan gewicht is dat zo'n beetje 40 kilo extra. En dan zijn ze klaar voor het slagveld.
Maar nu weer snel richting naaimachine, gelukkig hoef ik niet alles met de hand te doen, alleen heel veel gaten afwerken waar de sluitingen van leren veters komen want tjaa ritsen en knopen waren er toen nog niet, wordt vervolgd!!!

14 opmerkingen:

  1. Oef, Linda, je weet wel waar je aan begint zeg! Dat lijkt me echt een hele klus! Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat. Lijkt me overigens wel warm zo'n pak, of vergis ik me daarin?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje, wat knap van jou! Da's nog een hele klus! Maar wat leuk joh, dat hij lid is van zo'n vereniging. Wat zal dat warm zijn voor hem met dat kostuum aan de hele tijd tijdens zo'n evenement en vooral in de zon! Ik vind het een prachtige foto, stoer hoor! Wat behulpzaam van de dame in het stoffenwinkeltje. Dat is ouderwetse service hoor! Succes met je naaiwerk.
    Trouwens ook een leuk idee voor een poppenkostuum, wie weet, ooit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een werk zeg.
    Succes verder.

    Groetjes, Gonny

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jee gaaf zeg, heel knap.
    Trouwens ook niet leuk voor je zoon, eerst 40 kilo aankomen, dan die 40 kilo kwijtraken (goed zeg!) en dan vervolgens weer 40 kilo erbij van het harnas.... is per saldo dus toch weer 40 kilo zwaarder haha.
    Jee ik weet het ik ben melig zucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. oja vraagje tussendoor, heb jij dat boekje hondjes haken?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat goed dat jij dat allemaal kunt naaien !!!

    Trouwens wel een hele leuke hobby van je zoon!!! Maar ik heb wel met hem te doen, als hij in de zomermaanden met die hitte in die warme kleren moet rondstruinen!! Petje af!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gaaaaaafffff! Zowel de klus, als het resultaat, als het doel!
    Hij ziet er super stoer uit zo, jammer dat je uiteindelijk weinig van jouw werk terug ziet.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ah..., nu begin ik het te snappen waarom je zo druk op jacht was naar wollen stof!
    Aankomen van medicijnen...mmm, daar weet mijn zoon ook alles van. Maar soms heb je geen keus en soms weet je het niet van tevoren..
    Succes met naaien van dit pak. Laat ons de show maar zien!

    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ziet er goed uit Linda.
    succes Hannie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een gaaf pak, veel werk! Succes ermee!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ohh, wat gaaf!! Super dat je je zoon helpt met deze bijzondere uitrusting! Ik ben altijd helemaal weg van dit soort evenementen, en de kleding uit die tijd fascineert me enorm! Geweldig dat jullie uiteindelijk de goede stof gevonden hebben! Succes met het pak, en ik ben heel benieuwd naar je logje hierover! Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een geweldig leuk project! Ik wacht met spanning op je foto's als het klaar is!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Linda, wat gaaf!!! En tjonge, een binnen en een buitenbroek?? Het lijkt me een erg ingewikkeld patroon om te maken, maar als het eerder hebt gemaakt, scheelt het natuurlijk. En super dat je zoon meedoet aan deze evenementen!!!
    Succes verder met maken!
    groetjes, Hennie

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Linda,
    Ja, Böttger! Dat is een fantastische winkel. Als je iets speciaals zoekt moet je daar heen. 20 jaar geleden kocht ik daar al de stof voor mijn trouwjurk, die ik naar een Engels patroon maakte.
    En jouw middeleeuwse zoon... heel herkenbaar! Mijn zoon is nu 15, maar heeft 'vroeger' bij opa in de schuur heel wat dakgoten omgetovert tot harnasschilden, been- en schouderstukken met grote bouten als scharnieren, haha! Prima bezigheid dus. En geweldig dat jij hem kan helpen met zo'n outfit. Leuk ook om er over te lezen.
    Succes met alles en we volgen alles op de voet,
    Angélique

    BeantwoordenVerwijderen

Superleuk als je een reactie achterlaat, liefs Linda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...