vrijdag 11 november 2011

Sinte Maarten heuveltje met je rood,rood keuveltje..........

Vanavond komen de kinderen uit de buurt weer keuvelen veelal met mooie zelfgemaakte lampionnetjes. Om vervolgens snel een liedje te zingen en dan een snoepje te ontvangen.
Vroeger toen mijn kinderen nog klein waren liep ik altijd gezellig mee, ook wel een beetje uit eigen belang want als mijn kinderen stonden te zingen kon ik mooi even het interieur van het desbetreffende huis begluren, erg hè maar ik kon het niet laten. De kinderen en ook ikzelf hebben altijd gekeuveld met een zelfgemaakte lampion, de ene keer een uitgeholde suikerbiet ,een mooi beprikte schoenendoos of een spookje van een witte doek en een boterkuipje.

Ook op mijn werk komen er kindjes van school even langs om te zingen en hun lampjes te tonen, zeer tot genoegen van de bewoners die altijd genieten van dat grut.
Na het lopen werd de buit op tafel uitgespreid en gesorteerd in trommeltjes en elke dag vanuit school mocht je wat lekkers uit kiezen, wat een rijkdom een hele trommel voor je eigen alleen.
Als moeder zijnde was ik wel blij toen het ingepakte snoepgoed zijn intrede deed want onverpakt spul ging rechtstreeks de prullenbak in, bbrrr je weet maar nooit.....
Dit jaar volgen Sint Maarten en zijn vriend Sint Nicolaas elkaar wel heel erg snel op, dat zal weer voor een hoop onrust zorgen in menig kinderzieltje, dus vanavond zet ik mijn lantaarntjes aan en wacht ik af wat er langs de deur komt dat wisselt nogal per jaar!!

11 opmerkingen:

 1. Mooie herinneringen waar blijft die tijd toch ,,,
  Veel plezier van avond
  Liefs Carla

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij ons in de wijk wordt er niks aan gedaan.Wel vanmorgen op mijn werk bij de peuterspeelzaal lampionen gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is dat een liedje, Sint Maarten met je keuveltje? Hier kennen we alleen Sint Maarten, de koeien hebben staarten...., en Mijn moeder kijkt naar tik-tak.....
  Het wisselt enorm hoeveel er langs komen. Ik zorg altijd dat ik wel wat in huis heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat leuk, hier doen ze eigenlijk nauwelijks aan Sint Maarten, wel jammer! Haha, moest erg lachen dat je meeging vroeger om naar binnen te gluren! heel herkenbaar!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk! Ik ben geboren in Noord Holland en heb er de eerste 8 jaar van mijn leven gewoond.
  Ik kan me van mijn kinderjaren nog herinneren dat er bij ons ook altijd kinderen aan de deur kwamen. Zij zongen het liedje: Sint Maarten de koeien hebben staarten. Ik woon nu in de Betuwe en hier wordt geen Sint Maarten gevierd.
  Wel jammer, het is toch schattig om kinderen met een lampion aan de deur te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zo leuk dat deze traditie nog steeds in ere wordt gehouden! De liedjes zijn wel verschillend maar het plezier van de kinderen met hun lampions overal hetzelfde :) Jammer genoeg komen bij ons geen kinderen langs, omdat we nogal afgelegen wonen. De kinderen blijven in het dorp lopen.

  Fijn weekend en een lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hier in het westen in de omgeving Rotterdam merk je niets van Sint Maarten...
  Wel leuk om er eens over te lezen. Ik ken het gebruik verder helemaal niet.

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij zijn net weer thuis van het lopen en het stuitert hier inderdaad bijna door huis door alle hectiek van eerst Sint Maarten en dan nu op naar Sinterklaas.
  Maar het is wel heel gezellig om te lopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk dat je me volgt !! Bij ons is de invasie ook net geweest !! 'k Vind het altijd wel gezellig met deze donkere dagen !! :o) !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb geen idee hoe jullie feest heet en wat de achtergrond ervan is.Het enige wat ik ken is Sinterklaas;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk om te lezen, Ook hier merk je niets van Sint Maarten, Leuk om er even bij stil te staan op jouw blog.
  SInterklaas is ook weer bijna. Ook daar ben ik helemaal uitgeraakt, de kinderen zijn te groot en hier is het feest verplaatst naar de kerst. Toch komt die tijd wel weer wanneer je kleininderen hebt. :-) Wist niet dat jij zo nieuwsgierig was,
  stiekem in de huizen gluren...Foei ahhaha

  BeantwoordenVerwijderen

Superleuk als je een reactie achterlaat, liefs Linda

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...